Guvernul vine cu o serie de măsuri pentru a acoperi creșterile de salarii și pensii, măsuri printre care se numără şi plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. În vederea utilizării eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestaţii sociale, Executivul propune să fie implementată plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar şi introducerea cardului social de beneficii. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului este în prezent în cuantum de 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85 la sută din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată (mai precis, indemnizaţia minimă este de 1.235 lei).
În prezent legea prevede doar o limită minimă a indemnizației, nu și o limită maximă, așa cum se întâmpla până la 30 iunie 2016, când indemnizația se raporta la indicele social de referință şi era de cel mult 3.400 de lei. O altă modificare pe care Guvernul o are în vedere ar fi, potrivit vicepremierului Sevil Shhaideh, posibila prelungire a perioadei de acordare a indemnizației, de la 2 ani la 4 ani. Shhaideh a mai spus că analiza va fi terminată în semestrul 2, astfel încât eventualele modificări să fie luate în calcul pentru construcția bugetului pentru 2018. Anul 2016 a adus modificări importante modului de acordare a concediului de creştere a copilului, iar din februarie 2017 a avut loc o creștere a indemnizației aferente, odată cu majorarea salariului minim.
Persoanele care au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului pot să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani (respectiv trei ani, pentru copilul cu handicap), precum și de o indemnizație lunară, așa cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010. În decursul anului trecut, prevederile ordonanței au fost modificate, iar până la intervenirea schimbărilor condiția era ca părintele să fi realizat venituri în ultimul an dinaintea nașterii copilului său și trebuia să opteze între CCC până la vârsta de un an a copilului și CCC până la vârsta de doi ani.
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat marți că nu susține plafonarea indemnizațiilor de creștere a copilului, în timp ce Ministrul Muncii declara, tot marți că varianta sa de plafonare ar fi la 8.000 de lei pe lună. „Cei care ne-au pus să plătim sume foarte mari au bulversat sistemul. Să se limiteze la ceea ce le permitem”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției Județene pentru Plăți și Asistență Socială Sălaj, Loredana Sîrca – șef serviciu Beneficii asistență socială, în județul Sălaj sunt, în acest moment, 1.909 beneficiari ai acestei indemnizații, cea mai mică sumă încasată lunar fiind 1.233 de lei iar cea mai mare de 47.598 de lei.
Cunoastem cu totii smecheriile care se fac in statele de plata pentru a ajunge la aceste indemnizatii uriase. Sa se ia in calcul venitul ultimilor trei sau cinci ani in calcul si nu vor mai fi asemenea sume colosale. Si apropos cine avea in Salaj venit net de peste 56.000 lei pe luna ca sa ajunga la suma de mai sus? O fi vreun bugetar.
daca se porneste pe acest drum, atunci sa se plafoneze si pensile, inclusiv PENSIILE SPECIALE, sa nu depaseasca 3-4.000 de lei. De asemeni sa se plafoneze si plata impozityelor, sa nu platesti impozit mai mare de 1-2000 de lei pe luna ! sa se plafoneze tot ! si darea de mita si luare de mita ! sa nu mai existe mita peste 8.000 de lei !!!
Olguta, ceea penala ! imi aminteste de Udrea, ceea care a facut o chestier asemanatoare !